Powered By Blogger

Привіт усім!

Доброго дня, мої любі, мої рідні, мої най-, най-, най- студенти!
Цей блог розрахований саме на вас, на тих, хто намагається вчитися і прагне стати фахівцем. Тут ви знайдете матеріали для підготовки до різних фахових предметів (так, теорія твору - це теж фаховий предмет!).
А ще ви можете залишати власні повідомлення та відгуки. Із задоволенням їх почитаю.

З найкращими побажаннями,
Оксана Почапська

четвер, 25 вересня 2008 р.

Популярний стиль

4.Популярний стиль
Популярний стиль обслуг. абстрактне мислення і пов`яз. в більшій мірі із занням, що формується. Популярний стиль формує структури буденної свідомості неспеціалістів в даній галузі.
Хар-ка:
1) поступовість, повільність викладу, але вони з часом пришвидшувалася. Попул. починає наближ. до теоретичного. Людство стає більш розумним, обізнаним. План виразу завжди розгорт. швидше, ніж план змісту. Наявність нецілеспрямованого мовлення. Чіткість і відносна нескладність побудови. Комунікативна складова переважає. В попул. стилі повідомлення розраховане на довільне прочитання, тому важл. роль в їх структурі відіграє психологічна складова, що створює інформ. форм. комфорт для реципієнта. Це одна з причин відбору в попул. творах слів з меншою кількістю ознак в значенні, обмеження в користуванні термінами. Кількість термінів має бути обмеженою, терміни мають бути вже відомі читачеві, щодо нових термінів, треба одразу розшифровувати їх значення. Перехід від розважальності до інформативності.
Побудова: попул. твір склад. з блоків, добре виражене членування. Ці блоки починаються звичайно, з прикладів (засіб утворення контакту). При побудові блоку використовують різні засоби організації процесу читання. Напр., це виділення осн. тези блоку. Дуже часто блоки починаються питальними реченнями. Використовується дискусія – спосіб активізації читача. У блоці можуть вираж. себе 2 характерні риси попул. викладу:
1. послідовна передача чітко членованої думки і ритмічне чергування ін форм. наповнення і ін форм. бідних уривків
2. в межах блоку чергуються розповідні, описові та тлумачні фрагменти. Переважання психологічної складової, і майже рівне значення естетичної і логічної складової. До недоліків попул. твору можна віднести перенасиченість інформацією, яка не дозволяє достатньо прокоментувати окремі положення. Структура фраз різноманітна, що обумовлено тяжінням до розмови з читачем.
Головна суперечність у творах попул. стилю – це суперечність між ін форм. точністю, доказовістю і легкістю викладу, необхідністю в деяких випадках прийняти дещо на віру.
Якщо буде переважати інф. точність, то він стане прикладним твором. Надмірне поширення доказовості, роз`яс. всіх аспектів питання зробить попул. твір теоретичним. Теоретичне обслуговує вищий рівень абстрактного мислення, разрахований на фахівця, викликає зацікавленість саме змістом і майже не потребує додаткових засобів виклику інтересів. Розвинута логічна складова. Теор. твір є твором обов`язкового прочитання, але форма теорем. твору може полегшити або утруднити процес аналізування змісту твору.

Немає коментарів: